Ebook ZDARMA !!!X
Získat knihu zdarma

Ebook zdarma s 80ti rostlinnými recepty nejen pro děti.

Zadejte prosím emailovou adresu, pro odeslání knihy zdarma.


ebookFree
left_arrows Doprava nad 5000,- ZDARMA right_arrows

Nejnovější příspěvky

Populární příspěvky

Kategorie blogu

Slevy

Co dělat, když nám tuky dělají problém

Co dělat, když nám tuky dělají problém

Zveřejněno: Různé
June 17th 2018

Co dělat, když nám tuky dělají problém

Jistě jste si všimli, že poslední dobou (cca rok a půl), je i zde v ČR velmi populární LCHF stravovací přístup neboli nízko sacharidová, vysoce tuková strava.

I já ji ve své praxi používám a doporučuji (ne ve všech případech samozřejmě!). Každopádně existuje ne málo jedinců, kteří špatně tráví tuky, u kterých vysocetuková strava nebude zcela nejvhodnější.

Problém špatného trávení tuků bývá především v případech již existujících zažívacích problémů nebo například po odstranění žlučníku.

Pojďme si tedy říci, jak se tzv. malabsorbce může projevovat:

  • plovoucí a mastná stolice
  • plynatost a poruchy trávení po jídle
  • hormonální nerovnováha
  • malabsorpce dalších živin
  • suchá kůže
  • bolesti žlučníku

Jaké jsou tedy hlavní možné příčiny?

Malabsorpce nebo přítomnost tuku ve stolici je zpravidla způsobena nedostatečným množstvím pankreatických enzymů, nedostatečnou produkcí žluče nebo přetíženými játry.

  1. Nedostatečná produkce pankreatických enzymů: pankreas je úžasný orgán, který vylučuje trávicí enzymy proteázu, amylázu a lipázu do tenkého střeva, které pomáhají rozkládat bílkoviny na aminokyseliny, sacharidy (škrob) na jednoduché molekuly cukru a lipázy, napomáhající rozkládat molekuly tuku. Pokud nemáme dostatečné množství pankreatických enzymů, mohou se u nás projevit známky malabsorpce tuků, včetně poruchy trávení a nepříjemně zapáchající stolice. Vhodné je zjistit příčinu obtíží a případně podpořit trávící systém doplněním právě pankreatických enzymů.
  2. Žluč a zdraví žlučníku: žlučník je hruškovitý svalový orgán, který je přímo vedle jater a je v podstatě zásobníkem pro žluč. Hlavním úkolem žlučníku je uchovávat žluč, která je vylučována játry a podporovat tělo při trávení tuků. Žluč tvoří kyselina cholová, která podporuje odbourávání molekul vody a tuku. Žluč působí jako jeden z klíčových faktorů v procesu absorpce vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K. Pokud došlo k odstranění žlučníku a nedochází k tvorbě žluče, tuk je špatně tráven a často se neabsorbuje. Tělo můžeme podpořit tím, že užíváme enzymy, obsahující žluč. V mnoha případech doporučujeme tzv. ox bile neboli žluč z hovězího dobytka.
  3. Přetížená játra: naše játra mají mnoho životně důležitých funkcí jakou je například detoxikace toxických látek z vnitřního (strava, nápoje, alkohol, léky apod.) i vnějšího prostředí (kosmetika). Játra jsou odpovědná za produkci žluči a jsou klíčovým hráčem při trávení, protože pomáhají štěpit jednotlivé živiny. Játra také ukládá mnoho vitaminů a minerálů, jako je železo, vitamín B12 a vitamíny rozpustné v tucích, kam řadíme vitamíny A, D, E a K. Proto jsou játra z nutričního hlediska považována za jedny z nebohatších a velmi doporučována ke konzumaci.

Přetížená játra mohou být způsobena špatnou detoxikací nebo zhoršenou detoxikací jater ve fázi I nebo fázi II. Zjednodušeně řečeno, Fáze I podporuje přeměnu toxických látek a kovů na menší částice, které pak vstupují do fáze II často označována jako tzv. konjugační cesta, která podporuje navázání těchto menších částic na molekuly jakými jsou například glutathion, glycin a sulfát tak, aby byly rozpustné ve vodě a mohly se vyloučit močí anebo žlučí.  Jak vidíte, podpora obou těchto fází je velmi důležitá.

clanek

Jaké jsou tedy konkrétní substance stimulující tyto fáze?

Jen pro představu uvádím několik příkladů. Každopádně velmi doporučuji, obrátit se na praktika ve funkční medicíně či výživě, aby s Vámi případně prošel vše potřebné, jelikož dávkování i celý postup krok po kroku je nesmírně důležitý.

Stimulace fáze I je velmi důležitá, protože neutralizuje toxické chemické látky a kovy a pomáhá je rozložit na menší molekuly enzymem nazvaným P450.

Léky a drogy: alkohol, nikotin a cigaretový kouř, steroidy apod. Potraviny: zelí, brokolice, růžičková kapusta, vysoceproteinová strava, pomeranče Mikronutrienty: niacin, B1, B12, vitamín C, glutathion. Antioxidanty C a E Bylinky: semena kopru Z environmentálního prostředí: pesticidy, dioxiny, plyny z výfuku a barev atd.

Potraviny, které aktivují fázi II: aminokyseliny, aminokyseliny obsahující síru (NAC, taurin), aminokyselinové potraviny jako jsou vejce a fytonutrienty obsahující síru, jako je šalotka, cibule a česnek, turmerik (respektive aktivní látka kurkumin).

Podpora trávení tuků

Nezapomínejte, že kvalita je důležitá. Výběr správného druhu zdravých tuků je pro jejich následné správné trávení zásadní. Mezi vhodné zdroje tuků řadíme kvalitní máslo v bio kvalitě, avokádový olej, kokosový olej, ghí, kvalitní lněný olej, olivový olej a konopný olej. Vyhýbejte se hydrogenovaným tukům a olejům, které jsou vysoce oxidované a velmi škodlivé pro imunitní a zažívací systém. Vyhýbejte se také nízkotučným výrobkům a margarínům.

Do jídelníčku zahrňte hořké potraviny, jako jsou například pampeliškové listy, kořen. Ostropestřecová semínka jsou také výborné na podporu funkci jater. Ostropestřec mariánský obsahuje tzv. flavolignany -  silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), které se souhrnně nazývají silymarin,  a právě velmi účinný silymarin je obsažen především v semenech.

Nezapomínejte také na fermentované výrobky, které jsou přirozeně bohaté na probiotika a pomáhají podporovat správnou rovnováhu bakterií ve střevě a také pomáhají stimulovat tvorbu trávicích enzymů. Fermentované potraviny mohou také pomoci při výrobě kyseliny chlorovodíkové (HCl), jejíž produkce přirozeně s věkem klesá.

Stimulujte produkci žluče prostřednictvím syrové mrkve, řepy, zelených jablek, zázvoru, černé ředkvičky a vody s citrónem; extrakt z listů artyčoku může také pomoci stimulovat produkci žluče a podpořit motilitu.

Užívání Omega-3 mastných kyselin z kvalitních tučných divokých ryb anebo olej z tresčích jater, z rostlinných zdrojů pak lněná a chia semínka anebo kvalitní oleje z těchto semen.

Používejte esenciální oleje, jako je máta peprná, rozmarýn a zázvor smíchaný s nosným olejem (kokosový nebo mandlový olej) a potírejte kůži přímo v oblasti žaludku a žlučníku.

Doplňky stravy, obsahující pankreatická lipázu nebo Digestion GB (tento přípravek obsahuje trávicí enzymy a žluč, což je skvělé, pokud nemáte žlučník).

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24517573

https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/15/5/293/4787346?redirectedFrom=fulltext

https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(11)00227-8/fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1749210

473 Zobrazení
Líbilo se